Pasta paprykowa do chleba - po prostu pyszna!

Pasta paprykowa do chleba - po prostu pyszna!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegetariańska, pyszna i zdrowa pasta paprykowa do pieczywa - sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pasta paprykowa do chleba to solidna porcja witamin, mikroelementów i przede wszystkim smaku! Pastę można jeść bez dodatków, można też potraktować ją jak smarowidło pod ser czy  wędlinę.

Składniki

  • 5 czerwonych papryk

  • duży pęczek natki pietruszki

  • 3 cebule

  • pół szklanki ryżu

  • pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego

  • szklanka pestek słonecznika

  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku (słodkiej)

  • łyżeczka mielonego kminu

  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Ułożyć na papierze do pieczenia.

  • Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i włączyć górny grill. Blachę z paprykami umieścić tuż pod grillem, piec paprykę do chwili, aż skórka stanie się zwęglona.

  • Przełożyć papryki do miski i zakryć ją szczelnie folią. Odstawić na 20 minut, a następnie obrać papryki ze skórki.

  • W czasie gdy papryki się pieką ugotować ryż i wystudzić.

  • Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować na małe okruszki.

  • Cebule pokroić na półplasterki i zeszklić na oleju.

  • Papryki i cebule dokładnie zmiksować. Dodać ryż, rozdrobnione ziarenka słonecznika i przecier, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5