Pasta paprykowa do chleba - po prostu pyszna!

2023-08-24
Pasta paprykowa do chleba - po prostu pyszna!
Autor: Shutterstock Wegetariańska, pyszna i zdrowa pasta paprykowa do pieczywa - sprawdź, jak łatwo ją przygotować!
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pasta paprykowa do chleba to solidna porcja witamin, mikroelementów i przede wszystkim smaku! Pasta z papryki nadaje się do jedzenia bez dodatków, można też potraktować ją jak smarowidło pod ser czy wędlinę.

SKŁADNIKI

  • 5 czerwonych papryk
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 3 cebule
  • pół szklanki ryżu
  • pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • szklanka pestek słonecznika
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
  • łyżeczka mielonego kminu
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Ułożyć na papierze do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i włączyć górny grill. Blachę z paprykami umieścić tuż pod grillem, piec paprykę do chwili, aż skórka stanie się zwęglona.
  • Przełożyć papryki do miski i zakryć ją szczelnie folią. Odstawić na 20 minut, a następnie obrać papryki ze skórki.
  • W czasie gdy papryki się pieką ugotować ryż i wystudzić.
  • Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować na małe okruszki.
  • Cebule pokroić na półplasterki i zeszklić na oleju.
  • Papryki i cebule dokładnie zmiksować. Dodać ryż, rozdrobnione ziarenka słonecznika i przecier, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Zobacz także nasz przepis na paprykę marynowaną w occie

redakcja
więcej