Odżywcza pasta z cukinii: cummus (hummus) z cukinii do warzyw i pieczywa

2021-03-29
Pasta z cukinii i pomidorów
Autor: Shutterstock Pasta z cukinii i pomidorów - idealna do kanapek lub jako dip
łatwy
30 min
4

Odżywcza pasta z cukinii to świetny dip do warzyw pokrojonych w słupki lub jako smarowidło do pieczywa. Nasz przepis na cummus (hummus) z cukinii to pyszny i zdrowy dodatek. Zrównoważony smak w stylu kuchni bliskowschodniej tej niskokalorycznej pasty przypadnie wam do gustu. Zachęcamy do wypróbowania tego pysznego cummusu z cukinii! 

Sezam dla zdrowia

Tahini do bliskowschodnia pasta ze zmielonych na gładko ziaren sezamu. Ma przyjemny, kojący zapach, orzechowy smak i jest bogata w wartości odżywcze.

Pasta sezamowa (masło sezamowe) to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy – niezbędne dla prawidłowej pracy naszego układu nerwowego. Tahini zawiera ponadto białko, węglowodany i błonnik pokarmowy. Tahini jest dobrym źródłem aminokwasów niezbędnych, szczególnie metioniny, fenyloalaniny i tryptofanu.

Pasta sezamowa jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, głównie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego.

Zawiera też ważne składniki mineralne – żelazo, mangan, cynk, wapń i magnez. Dostarcza substancji o właściwościach przeciwutleniających i obniżających przewlekły stan zapalny w organizmie.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 średnie cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki tahini, pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/4 szklanki świeżych liści kolendry, plus trochę do dekoracji
  • sól i czarny pieprz
  • oliwa z oliwek, w razie potrzeby w celu rozcieńczenia pasty i trochę do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić wzdłuż na plastry. Posypać solą i pieprzem, spryskać oliwą.
  • Cukinię grillować lub upiec.
  • Do kielicha miksera lub do misy malaksera dodać upieczoną, odparowaną cukinię, pokrojony czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę tahini, liście kolendry, mielony kminek i pieprz oraz 1/2 łyżeczki soli. 
  • Zmiksować na gładką pastę. 
  • Podawać do warzyw pokrojonych w słupki lub jako smarowidło do pieczywa.