Kurkowo-ziołowe masło

2021-03-29
Kurkowo-ziołowe masło
Autor: Shutterstock Masło kurkowe to pyszny dodatek do grzanek i kanapek
łatwy
20 min
4

Kurkowo-ziołowe masło idealne do przygotowania grzanek - pachnących lasem, złocistych, chrupiących. Można na nim usmażyć jajecznicę, odsmażyć makaron, kluski lub ziemniakami. Dodać do kaszy. Usmażyć jajecznicę. To świetny sposób na wykorzystanie drobnych kurek, z którymi nie wiadomo co robić. Tak przygotowane masło można podzielić na porcje, zamrozić i cieszyć się kurkowym aromatem przez całą zimę. 

SKŁADNIKI

  • 200 g miękkiego masła
  • pół szklanki drobnych kurek lub tyle samo kurek drobno posiekanych
  • 1 ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę
  • 2-3 łyżki drobno posiekanych ziół: koperki, natki pietruszki, liść szałwii
  • do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła i smażymy na nim kurki do miękkości, aż odparuje cały płyn z patelni. 
  • Wyłączamy ogień, dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia, ale nie zastygnięcia masła.
  • Do ostudzonych kurek dodajemy resztę masła i zioła, dokładnie rozcieramy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Schładzamy w lodówce i używamy do woli do smarowania chleba, jajecznicy, odsmażania makaronu lub ziemniaków, czy robienia kurkowych grzanek.