Kanapkowa pasta z jajek i awokado: przepis bez majonezu

2021-03-29
Kanapkowa pasta z jajek i awokado: przepis bez majonezu
Autor: Shutterstock Pasta z jajek i awokado jest sycąca i zdrowa
łatwy
20 min
4

Kanapkowa pasta z jajek i awokado to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę. Taką pastę przygotowuje się bez majonezu. Jajeczna pasta z awokado to zdrowa porcja białek i zalecanych tłuszczy. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 2 awokado 
  • 2 łyżki kremowego serka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować na twardo. Przestudzić i obrać ze skorupek. Posiekać grubo. 
  • Awokado obrać, rozgnieść widelcem razem z serkiem, sokiem z cytryny i posiekaną drobno cebulą. W ten sposób uzyskamy pastę, która będzie spoiwem. 
  • Do pasty z awokado dodać posiekane jajka. Wymieszać. Spróbować i przyprawić do własnego smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.