Jak zrobić ostre pesto z jarmużu? Podajemy łatwy przepis!

Jak zrobić ostre pesto z jarmużu? Podajemy łatwy przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pesto ma wiele wersji - bazylię z klasycznej receptury można zastąpić jarmużem

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pesto z jarmużu to polska wersja popularnego włoskiego dodatku do makaronów, kanapek i pieczonych warzyw. Zielony pyszny sos można przygotować w 10 minut. I co ważne, do pesto z jarmużu nie trzeba dodawać żadnego sera. Za to nie może w nim zabraknąć ostrej papryczki (może być suszona), która wspaniale podkręca smaki!

Składniki

  • szklanka rozdrobnionego jarmużu

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 4 ząbki czosnku

  • kawałek ostrej papryki (najlepsza jest chili)

  • garść orzechów laskowych lub włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jarmuż dokładnie umyj, osusz. Następnie wytnij grube wewnętrzne łodygi i potnij liście na drobne kawałki.

  • Czosnek, orzechy i chilli posiekaj. Połącz wszystkie składniki z oliwą, solą i chili, a następnie zblenduj na gładką masę. Przełóż do słoiczka.

Takie pesto można przechowywać w lodówce kilka dni. Jednak trzeba się liczyć z tym, że z czasem będzie przybierać ciemniejsze barwy.

Ocena: 0