Bakłażanowa pasta z orzechami: przepis na pastę do kanapek

Bakłażanowa pasta z orzechami: przepis na pastę do kanapek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bakłażanowa pasta z orzechami - pyszny dodatek do chleba

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatny, charakterystyczny smak bakłażana idealnie komponuje się z orzechami. Dlatego też proponujemy przygotowanie pasty z tymi dwoma składnikami w roli głównej. Podajemy dobry przepis na bakłażanową pastę z orzechami.

Składniki

  • 1 średniej wielkości bakłażan

  • 5 łyżek oleju ryżowego

  • 5 łyżek gęstego jogurtu

  • 1 łyżka oliwy

  • 5 łyżek łuskanych orzechów włoskich

  • kmin rzymski

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą, aby puścił sok. Po 15 minutach płuczemy, kroimy na cząstki i smażymy na oleju do miękkości.

  • Gdy ostygnie, dodajemy jogurt, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Całość miksujemy.

  • Na koniec do masy wrzucamy rozdrobnione orzechy.

  • Podajemy z chlebkiem pita posypaną kminem rzymskim.

Ocena: 5