Angielska pasta cytrynowo-maślana do pieczywa

2021-03-29
Angielska pasta cytrynowa
Autor: Shutterstock Angielska pasta cytrynowa to esencja odświeżającego i aksamitnego smaku.
łatwy
20 min
4

Słodka, kwaśna i aksamitna - taka jest angielska pasta cytrynowa. Świetna jako dodatek do świeżych bułeczek lub kruchych ciasteczek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Po osuszeniu zetrzeć z nich skórkę, zalać niedużą ilością wody i gotować 15 min.
  • Do ugotowanej skórki dodać wyciśnięty z cytryn sok, masło i miód.
  • Naczynie wstawić do większego garnka wypełnionego wrzątkiem i podgrzewać aż miód i masło się roztopią.
  • Gdy składniki się połączą dodać do nich roztrzepane jajka i cały czas mieszając podgrzewać jeszcze kilka minut.
  • Gdy pasta zgęstnieje, przelać ją do czystych słoików, szczelnie zamknąć i wystudzić. Po ostygnięciu trzymać w lodówce do 1 miesiąca.