Karambola: jak jeść karambolę, czyli owoc gwiaździsty?

Karambola: jak jeść karambolę, czyli owoc gwiaździsty?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Ten owoc może nie wygląda bardzo efektownie, ale smakuje wyśmienicie.

Karambola, czyli inaczej owoc gwiaździsty lub oskomian, pochodzi z odległych terenów Azji, Ameryki i Afryki. Jak smakuje? Z czym najlepiej ją podawać? Rozwikłajmy zagadkę kolejnego owocu egzotycznego.

Jak wygląda karambola?

Dojrzała karambola jest żółtawa, ma pięć podłużnych żeber, które powinny mieć lekko brązowe wierzchołki. Owoce karamboli mają słodko-kwaśny smak oraz chrupiący, soczysty miąższ.

W Polsce karambole sprzedawane są od jesieni do wiosny. Po zakupieniu mogą być przechowywane w lodówce nawet przez 3 tygodnie.

Jak jeść karambolę?

Surowe owoce gwiaździste stanowią idealny dodatek do sałatek i surówek. W niektórych krajach podaje się karambole lekko podsmażoną na patelni jako dodatek do mięs i dań rybnych. Z bardziej kwaśnych owoców często przyrządza się marynaty i sosy.

Z karamboli można też wycisnąć sok, który skutecznie gasi pragnienie. Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie karamboli kandyzowanej. Jeśli zaś chcemy dodać ją do dań wytrawnych, warto ją wcześniej delikatnie podsmażyć na maśle.

Nietuzinkowe walory estetyczne karamboli można również wykorzystać podczas dekorowania sałatek czy deserów. Jadalne dekoracje to swoista wisienka na torcie. A pyszne, słodko-kwaśne gwiazdki zachwycą i dzieci, i dorosłych.

Artykuły z tej kategorii