Owoc granatu: jak jeść granat? Porady i przepis na sałatkę

Owoc granatu: jak jeść granat? Porady i przepis na sałatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Owoce granatu to doskonałe źródło witamin zimą

Owoc granatu wypełniony jest słodkimi, soczystymi nasionami i to one nadają się do jedzenia. Nie wszyscy wiedzą, w jaki sposób wydobyć z twardej łupiny małe nasiona granatu, by nie pobrudzić wszystkiego czerwonym sokiem. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Dowiedz się, jak jeść granat oraz jak przygotować szybką sałatkę z ziarenkami granatu.

Wypróbuj oryginalne przepisy z granatem: Tarta Rajski Granat z kremem budyniowym

Sernik z granatem - doskonały przepis 

Owoc granatu pokrywa twarda łupina o żółtej lub purpurowej barwie. Wewnątrz łupiny znajduje się miąższ połączony z mnóstwem soczystych, krwistoczerwonych, jadalnych ziaren o słodkim i orzeźwiającym smaku. Najlepsze są te owoce, które mają skórkę gładką i lśniącą. Warto uważnie wybierać owoce podczas zakupów, bo jeśli skórka będzie zbyt twarda, z wyraźnymi plamami, może to znaczyć, że owoc był źle przechowywany i nie będzie już tak soczysty. Ponieważ plamy z soku z granatu są trudne do usunięcia, należy ostrożnie wydobywać nasiona z łupiny.

Jak wyjąć nasiona granatu?

Żeby wydobyć nasiona granatu z łupiny, należy odciąć jego wierzchnią część (koronę), a następnie pokroić owoc na ćwiartki i włożyć do miski z wodą. Po ok. dziesięciu minutach moczenia w naczyniu z wodą rozdzielamy granat na części, aż zauważymy, że nasiona opadają na dno, a łupina wypływa na powierzchnię. Łupiny wyrzucamy, a nasiona odcedzamy na sitku i pozostawiamy do osuszenia (możemy je też osuszyć na ręczniku papierowym). Do spożycia nadają się nasiona i sok z granatu. Możemy zjeść same nasiona, przygotować sałatkę z dodatkiem granatu, np. z serem feta lub owocową, albo wykorzystać nasiona do dekoracji.

Sałatka owocowa z ziarenkami granatu: przepis

  • 1 granat

  • 5-6 soczystych, słodkich mandarynek

  • 1 kiwi

  • sok z połówki cytryny

  • cukier trzcinowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obieramy mandarynki i kiwi, mandarynki kroimy na kawałki, kiwi na plasterki i dodajemy nasiona granatu.

  • Całość skrapiamy sokiem z połówki cytryny i posypujemy cukrem trzcinowym.

Ocena: 3