Odmiany czereśni i właściwości - czy warto jeść czereśnie?

Odmiany czereśni i właściwości - czy warto jeść czereśnie?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czereśnie występują w wielu odmianach kolorystycznych

Sezon na czereśnie trwa dość krótko, dlatego należy go w pełni wykorzystać i smakować te owoce do woli. Tym bardziej że są pyszne, zdrowe i wartościowe. Jakie są najpopularniejsze odmiany czereśni i dlaczego warto je jeść?

Odmiany czereśni

Najpopularniejsza odmiana czereśni to Regina. Odznacza się dużymi, bordowymi owocami. To odmiana czereśni deserowej - słodka i soczysta.

Kolejna odmiana to Knorble, charakteryzująca się również dużymi owocami, soczysta i wyjątkowo słodka. Ma ciemnoczerwone owoce do niemal czarnych – te najciemniejsze świadczą o pełnej dojrzałości owoców.

Równie popularna jest czereśnia Miodówka – słodka, miękka i soczysta, w kolorze jasnoczerwonym.

 

Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni   Nalewka z czereśni

Czereśnie na zdrowie

Czereśnie są bardzo zdrowe, dlatego powinniśmy korzystać z ich dobrodziejstw, zwłaszcza że sezon na nie trwa tylko od końca maja do połowy lipca.  Czereśnie w swoim składzie zawierają spore ilości jodu, wapnia, a także żelaza i magnezu.

Czereśnie są bogate w witaminy A, C, z grupy B, a także flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wpływają korzystnie na układ krwionośny i uszczelniają naczynia krwionośne. Czereśnie zawierają również kwas foliowy i błonnik.

Czereśnie to owoce o właściwościach oczyszczających organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi. Owoce mają także dobry wpływ na skórę - neutralizują działanie wolnych rodników, dzięki czemu przypisuje im się działanie spowalniające procesy starzenia skóry.

Ile kalorii mają czereśnie? Czereśnie nie są tuczące. 100 g czereśni to zaledwie około 60 kcal.

Ocena: 5