Liczi: czy owoc liczi chroni przed rakiem? [WIDEO]

Liczi: czy owoc liczi chroni przed rakiem? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Liczi, choć niewielkie, ma w sobie wiele przeciwutleniaczy i pomaga w profilaktyce nowotworów

Owoc liczi, czyli chińska śliwka, chroni przed rakiem piersi i wątroby. Jakie są właściwości liczi, które odpowiadają za jego cudowne działanie?

Liczi: jakie są właściwości zdrowotne tego owocu?

Owoce liczi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Wyglądają równie apetycznie, jak pachną. W dodatku od wieków cenione są w Azji jako ważny składnik tradycyjnej medycyny chińskiej i indyjskiej ajurwerdy. Słyną z korzystnego wpływu na zdrowie i wspomagają leczenie wielu schorzeń, w tym bólu gardła, kaszlu czy bólu klatki piersiowej. Są bogatym źródłem witamin (np. witaminy C, witamin z grupy B), składników mineralnych (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo), błonnika pokarmowego, a także ważnych przeciwutleniaczy.

Mały owoc liczi jest szczególnie cenny dla osób zbliżających się do pięćdziesiątki. Z badań przeprowadzonych w Stanach wynika, że owoc ten zapobiega nowotworom piersi i wątroby. Bardzo korzystnie wpływa na kości, bo zawiera dużo wapnia i fosforu. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy, chroni układ nerwowy, łagodzi ból i spowalnia procesy starzenia. Co więcej, ma niewiele kalorii, bo tylko 73 w 100 gramach.

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak obierać i jeść liczi!

Ocena: 5