Amla, czyli agrest indyjski. Właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie

2020-09-30 12:55

Amla, po łacinie Emblica officinalis, zwana również indyjskim agrestem jest jedną z najpopularniejszych roślin stosowanych we współczesnej kosmetyce. Jej niezwykłe właściwości odżywcze i odmładzające zostały docenione przez indyjską sztukę medyczną – Ajurwedę.  Więcej o Ajurwedzie, systemie medycyny rozwiniętym w starożytnych Indiach i współczesnym jej zastosowaniu, w książce Karoliny i Macieja Szaciłło Jedzenie, które leczy

Amla, czyli agrest indyjski. Właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie.
Autor: thinkstockphotos.com Amla, zwana agrestem indyjskim, to owoce egzotycznego drzewa. 

Spis treści

  1. Amla - indyjski agrest
  2. Właściwości amli
  3. Zastosowanie kulinarne amli

Amla - indyjski agrest

Amla występuje w Północnych i Południowo-Zachodnich Indiach. Ma szarą korę i lekkie liście podobne do akacji o cierpkim zapachu cytryny. Jej kwiaty mają zielonkawo-żólty kolor. Amla jest wyniosłym drzewem. Jej okrągłe jasnozielone owoce do złudzenia przypominają europejski agrest, ale to nie jagoda tylko pestkowiec. Soczysta osłonka skrywa pojedynczą pestkę. 

Właściwości amli

Amla używana jest w wielu klasycznych ajurwedyjskich preparatach ze względu na swoje właściwości odmładzające.

Amla jest najbogatszym znanym źródłem witaminy C oraz długotrwałym antyoksydantem. Jeden owoc zawiera tyle witaminy C, co dwie cytryny. 

Ze względu na dużą zawartość tanin, związków o charakterze przeciwzapalnym, ściągającym i antyseptycznym, jest stosowana do leczenia różnych chorób od anemii, krwotoków, wrzodów żołądka, po anoreksję, wylewy, zaburzenia układu moczowego.

Amla jest również wspaniałym środkiem wzmacniającym serce, układ odpornościowy oraz układ oddechowy. Amla uchodzi w Indiach za doskonały afrodyzjak. 

Związki zawarte w indyjskim agreście wpływają na zdrowie i piękno włosów. Wzmacniają cebulki, przeciwdziałają wypadaniu włosów. Wysoko ceniony jest olejek z amli, który odżywia i wygładza włosy nadając im piękny połysk.

Zastosowanie kulinarne amli

W Indiach owoce amli spożywa się w postaci przetworów. W Polsce dostępny jest susz z owoców amli. Suszone owoce można dodać do owsianki lub kaszy, albo zmielić i pić z wodą.