Smażone kalmary z chili i warzywami

Smażone kalmary z chili i warzywami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Proponujemy przepis na aromatyczne smażone kalmary - w ostrym, wyrazistym anturażu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Smażone kalmary to jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Podajemy przepis na kalmary na ostro - smażone z warzywami i skąpane w aromatycznych potrawach. Danie to inspirowane jest kuchnią tajską.

Składniki

  • 2 kalmary

  • 1/2 cebuli

  • 4 pieczarki

  • marchewka

  • papryka czerwona

  • łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki sosu rybnego

  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego

  • łyżka sosu ostrygowego

  • kilka kropli ciemnego sosu sojowego

  • 4 ząbki czosnku

  • papryczka chili

  • 125 ml oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalmary pokrój w prostokąty i ponacinaj w szachownicę, obgotuj w wodzie, aż zmiękną i zwiną się w rulony.

  • Wyciśnięty czosnek podsmaż na oleju na złoto, odsącz.

  • Pozostały olej rozgrzej w woku, podsmaż pokrojone warzywa, dodaj kalmary, sosy, cukier, usmażony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili.

  • Całość smaż 3-4 minuty. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Ocena: 0