Oszukane zrazy z paluszków surimi: ekonomiczne danie rybne

Oszukane zrazy z paluszków surimi: ekonomiczne danie rybne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne mielone zrazy z paluszków surimi nadziewanych surimi - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszukane zrazy z paluszków surimi, czyli mielone kotlety krabowe nadziewane paluszkiem surimi to pyszny obiad bezmięsny. Można je także podać jako zakąskę. 

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 200 g paluszków krabowych surimi i 100 g surimi na nadzienie

  • 1 mała marchewka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2-4 łyżki mąki

  • sól i pieprz do smaku

  • panierka panko lub tarta bułka

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane zalać wrzątkiem, tak aby woda przykryła płatki. Odstawić na 15 minut.

  • Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić drobno, marchew zetrzeć na tarce.

  • Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i zrumienić cebulę oraz marchew.

  • Około 200 g paluszków krabowych surimi posiekać drobno, dodać do nich odcedzone płatki owsiane, usmażoną cebulę i marchewkę oraz jajko. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, na tym etapie można także dodać zieleninę: koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Masę zagęścić mąką, dodając po 1 łyżce, mieszając i oceniając gęstość masy.

  • W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gęstą lepka masę, z której mokrymi dłońmi formujemy placki. Na każdym placuszku kładziemy 1 paluszek krabowy, składamy i zalepiamy starannie.

  • Gotowe zrazy panierujemy w panko lub bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5