Mule w sosie winnym: klasyczny przepis

Mule w sosie winnym: klasyczny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mule to jedne z najsmaczniejszych owoców morza - w dodatku łatwe w przygotowaniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mule w sosie winnym zawierają cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy. Ponadto jest to potrawa szybka w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Sprawdź przepis na mule w sosie z wina.

Składniki

  • 1 kg muli (omułków)

  • 5-6 ząbków czosnku

  • cebula

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • 500 ml białego wina

  • łyżka bułki tartej

  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • szczypta chili

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu na oliwie.

  • Wlać białe wino. Wymieszać i zagotować.

  • Wsypać muszle (tylko te zamknięte!), gotować ok. 5 minut, aż się otworzą. Te, które się nie otworzyły, wyrzucić (oznacza to, że są nieświeże).

  • Doprawić solą, pieprzem i chili, zagęścić bułką tartą, dodać natkę. Do jedzenia muli używamy pustej muszli jako szczypczyków.

Ocena: 5