Makaron z krewetkami i brokułami: sprawdzony przepis

Makaron z krewetkami i brokułami: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Podajemy przepis na lekkie danie obiadowe - świetne np. na walentynki

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Do potraw, które mają rozgrzać zmysły, warto dodawać krewetki i inne owoce morza, imbir, przyprawy – wszystkie one to afrodyzjaki. Sprawdź, jak przygotować lekkie, zdrowe danie obiadowe, czyli makaron z krewetkami i brokułami. To doskonały pomysł np. na walentynki!

Składniki

  • 35 dag makaronu (najlepiej wybrać rurki)

  • 25 dag brokułów

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron (ale może też być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek)

  • czerwona papryka

  • 4 cebulki dymki

  • łyżka posiekanej bazylii

  • ½ łyżeczki soli

  • pieprz

  • 35 dag krewetek

  • skórka starta z połowy cytryny

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • łyżeczka świeżo utartego imbiru

  • 10 dag śmietanki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, następnie wyłóż na sito, przelej zimną wodą  i osącz.

  • Brokuły i dymkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Dodaj bazylię, oprósz solą i pieprzem.

  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć brokuły, dymkę i bazylię, podsmażaj wszystko około 5 minut.

  • Dodaj krewetki, sok i skórkę z cytryny, paprykę oraz świeżo utarty imbir.

  • Gotuj całość około 10 minut. Na koniec polej śmietanką

  • Na talerze wyłóż makaron. Na górę połóż usmażone krewetki w warzywach i sosie.

Ocena: 0