Kalmary z pomidorami: pomysł na letni obiad

Kalmary z pomidorami: pomysł na letni obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kalmary są smaczne, niskokaloryczne i bardzo łatwe w przygotowaniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalmary to jedne z najbardziej lubianych owoców morza. W Polsce są coraz lepiej dostępne, dlatego warto się skusić i przyrządzić je samodzielnie. Podajemy łatwy przepis na kalmary z pomidorami.

Składniki

  • 1 paczka mrożonych krążków kalmarów

  • 3 cebule

  • 1 puszka pokrojonych pomidorów

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

  • 4 łyżki startego sera żółtego

  • olej do smażenia

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalmary rozmrozić. Cebule drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pomidory z puszki.

  • Całość smażyć przez kilka minut, następnie dodać kalmary.

  • Doprawić solą i pieprzem, dolać wino i dusić jeszcze przez pięć minut.

  • Przełożyć na talerze, posypać starym serem i natką pietruszki.

Kalmary zaliczamy do owoców morza. To rodzaj mięczaków zamieszkujących mocno słone wody. Mają wydłużony kształt z charakterystycznymi przyssawkowymi ramionami, macki z rogowymi haczykami i dwie płetwy. Odżywiają się rybami. Można z nich przyrządzić pyszne dania.

Ocena: 0