Curry z dynią, krewetkami i mlekiem kokosowym [przepis]

2021-03-29
Curry z dynią, krewetkami i mlekiem kokosowym
Autor: thinkstockphotos.com Gotowe curry najlepiej serwować z ryżem
łatwy
30 min
4

Ostre, rozgrzewające curry dyniowe to pomysł na prostą kolację - idealną na jesienny wieczór. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy dokładny przepis na curry.

SKŁADNIKI

  • 1 świeża mała dynia
  • 30 dag krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  • świeży imbir (do smaku)
  • curry (do smaku)
  • Bulionetka Domowa Drobiowa Knorr
  • sok z 1 cytryny
  • szczypiorek
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę.
  • Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odłóż połowę do oddzielnego naczynia.
  • Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty. W oddzielnym naczyniu podsmaż krewetki.
  • Wlej mleko kokosowe i dodaj bulionetkę Knorr.
  • Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
  • Do gotującego się sosu dodaj kostki z dyni oraz podsmażone krewetki.
  • Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.