Kalmary z grilla. Przepis wg Gordona Ramsaya

Kalmary z grilla

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kalmary z grilla. Przepis wg Gordona Ramsaya

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalmary z grilla? Danie wydaje się trudne, ale tylko z pozoru. Tak naprawdę to bardzo proste do wykonania! Zobacz jak radzi zrobić kalmary z grilla mistrz Gordon Ramsay.

Składniki

  • 3 duże kalmary

  • 2 gałązki tymianku

  • 2 gałązki rozmarynu

  • 0,5 łyżeczki kolendra

  • 1 papryczka chili

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przekrój kalmara wzdłuż jednego boku, rozcinając pokrywę jego ciała, a następnie natnij mięso w ukośną kratkę. Powtórz czynność z pozostałymi kalmarami. Ułóż je w płaskim naczyniu, aby je zamarynować. W tym celu posyp je listkami tymianku, igiełkami rozmarynu, rozgniecionymi ziarnami kolendry, pokrojoną w plastry chili i pokrojonym czosnkiem.

  • Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszaj. Miskę przykryj folia i wstaw do lodówki na pół godziny.

  • Po upływie tego czasu, oczyść kalmary z nadmiaru marynaty. Połóż je na rozgrzanym grillu naciętą stroną w dół. Piecz ok. 1 minuty aż zmatowieją.

  • Przełóż kalmary na talerz, pokrój je w paski, a macki na pół. Podawaj posypane pietruszką.

Ocena: 2