Zupa grzybowa: przepis na tradycyjne wigilijne danie

Zupa grzybowa: przepis na tradycyjne wigilijne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa grzybowa z grzybów suszonych, postna i aromatyczna to w wielu domach tradycyjna potrawa wigilijna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa grzybowa na bazie suszu jest jedną z tych wigilijnych potraw, które pamiętamy z dzieciństwa. Spróbuj zrobić ją zgodnie z naszym przepisem - gwarantujemy, że twoi najbliżsi będą zachwyceni jej zapachem i smakiem i na długo zapamiętają świąteczną atmosferę wigilijnego wieczoru. Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".

Składniki

  • 10 dekagramów suszonych prawdziwków
  • seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane marchewki, pietruszki i selera pokroić.

  • Zalać 3 litrami wody, dodać przyprawy, gotować pod przykryciem 15 minut.

  • Zalać grzyby wrzątkiem na 3 minuty, następnie odcedzić i dokładnie umyć.

  • Dodać grzyby do gotujących się warzyw.

  • Wlać olej, gotować na średnim ogniu, zbierając szumowiny. W miarę potrzeby uzupełniać wodą.

  • Po 30 minutach dodać cieniutko obraną skórkę ze sparzonej cytryny i połowę wyciśniętego z niej soku.

  • Gotować przynajmniej 15 minut (aż grzyby będą miękkie). Dodać miód i resztę soku z cytryny. Jeśli chcesz, aby zupa była smaczniejsza, powinna postać parę godzin przed podaniem. Bezpośrednio przed kolacją wystarczy ją podgrzać.