Zrazy po radziwiłłowsku: eleganckie polskie danie na świąteczny obiad

2021-03-29
Bożena Kowalewska
Świąteczny obiad - zrazy po radziwiłłowsku
Autor: thinkstockphotos.com Świąteczny obiad powinien składać się z wyszukanych, eleganckich dań. Na przykład takich, jak zrazy po radziwiłłowsku.
trudny
50 min
4

Zrazy po radziwiłłowsku to bardzo wykwintne, tradycyjnie polskie danie. Przepis nie zawiera modnych dodatków i przypraw. Wymaga za to świeżych, pierwszej jakości składników, a także staranności wykonania. Doskonale nadaje się na świąteczny obiad, który - pamiętajmy - rządzi się własnymi prawami. Przyjmując gości świątecznym obiadem nie liczymy się z kosztami i nakładem pracy. Danie główne powinno być niebanalne, doskonałe w smaku i efektowne, wszak jemy także oczami.

SKŁADNIKI

  • 1,3 kg polędwicy wołowej
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 0,5 kg razowego chleba
  • 4 cebule
  • 150 dag masła z łyżką oliwy
  • 20 dag masła
  • 250 ml śmietany
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • okrągły chleb

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule pokroić w kostkę, zeszklić.
  • Zmielić wieprzowinę z chlebem razowym i cebulą, doprawić solą i pieprzem.
  • Wyrobić jednolity farsz.
  • Polędwicę pokroić w cienkie plastry, lekko zbić tłuczkiem, nałożyć farsz i zwinąć.
  • Spiąć wykałaczką i obtoczyć w mące.
  • Zrazy obsmażyć na maśle z oliwą na ostrym ogniu.
  • Ułożyć w płytkim rondlu.
  • Na wierzchu położyć kostkę masła pokrojoną w kawałki.
  • Dusić pod przykryciem ok. pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Zalać śmietaną, chwilę gotować bez mieszania, aż śmietana zrobi się beżowa.
  • Z okrągłego chleba odkroić pokrywkę, wydrążyć środek. Zrazy włożyć do bochenka, zalać sosem, przykryć. Podgrzać w piekarniku. 

Bożena Kowalewska