Vol-au-vent: przepis na karnawałowy kulinarny hit

Vol-au-vent: przepis na karnawałowy kulinarny hit

Autor Zdjęcia: Jacek Kucharczyk

Organizujesz w domu sylwestrową zabawę? Przygotuj vol au vent - przekąskę, która sprawdzi się znakomicie w karnawale.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Vol-au-vent - co to jest? To gorąca przekąska z ciasta półfrancuskiego śmietanowego z nadzieniem z mięsa, drobiu, ryby, grzybów lub warzyw (np. szpinaku, brukselki, brokułów). Można ją zrobić z gotowego mrożonego ciasta francuskiego bądź przygotować ciasto samodzielnie. Przekąska taka sprawdzi się znakomicie jako danie karnawałowe. Jest szybka w przygotowaniu i, co bardzo ważne, atrakcyjnie prezentuje się na stole.

Składniki

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • 1 żółtko do posmarowania
  • nadzienie mięsne lub warzywne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło w kawałkach i całość dokładnie posiekać nożem.

  • Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść.

  • Gotowe ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

  • Rozwałkować. Ciasto, z którego będą wykrawane krążki na vol-au-vent powinno mieć 1 cm grubości.

  • Z ciasta wykroić trzy krążki o średnicy ok. 5-7 cm.

  • W dwóch krążkach wykroić środek, tak aby powstały pierścienie.

  • Każdy krążek posmarować rozbełtanym żółtkiem.

  • Układać kolejne vol au vent - na krążku bez dziurki ułożyć kolejno dwa z dziurką.

  • Ułożyć na blasze i piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 240 st. C. 

  • Przed podaniem napełnić gorącym nadzieniem.