Tort orzechowy: przepis na oryginalne i eleganckie ciasto na Boże Narodzenie

Tort orzechowy: przepis na oryginalne i eleganckie ciasto na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Tort orzechowy w formie gwiazdy uatrakcyjni każdy świąteczny stół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tort orzechowy w kształcie gwiazdy to smaczne i bardzo dekoracyjne ciasto na Boże Narodzenie, które na pewno wyróżni się na świątecznym stole i wspaniale go urozmaici. Przepis pochodzi od państwa Sarzyńskich, właścicieli piekarni i restauracji w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki biszkoptów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • żółtko
  • łyżka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzechy zmielić.

  • Ubić pianę z 4 białek.

  • 2 całe jajka i 4 żółtka utrzeć z cukrem.

  • Zmiksować, dodając proszek do pieczenia, orzechy, biszkopty i pianę z białek.

  • Ciasto piec 50 minut w temperaturze 180 st. C w nasmarowanej tłuszczem tortownicy.

  • Ciasto wystudzić, przekroić na 3 krążki.

  • Kawę zalać 2 łyżkami wrzątku.

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem i orzechami.

  • Do masy maślanej wlać zimny napar kawowy, wymieszać.

  • Górny i środkowy krążek biszkoptu posmarować kremem, złożyć, przykryć spodnim krążkiem.

  • Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu.

  • Zrobić karmel z cukru (1/2 szklanki) i łyżki wody, maczać w nim orzechy do dekoracji.