Róże karnawałowe: przepis na wykwintne ciastka na ostatki

Róże karnawałowe: przepis na wykwintne ciastka na ostatki

Autor Zdjęcia: Cancre, GNU 1-3

Róże z ciasta jak na faworki to idealna propozycja na karnawał.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Róże karnawałowe to alternatywa dla tradycyjnych faworków. Róże robi się z ciasta na faworki i smaży w głębokim tłuszczu tak jak chrust. Na przyjęciu możemy olśnić gości tymi ciastkami. Ale uwaga. Jedno zawiera aż 200 kcal!

Polecamy również: Pączki z lukrem i białą czekoladą, Sernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki

Składniki

  • 30 dag mąki

  • 2 żółtka

  • 2 jajka

  • 5 dag masła o zawartości tłuszczu co najmniej 80 procent

  • cukier waniliowy

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 0,5 l oleju roślinnego, najlepiej słonecznikowego (olej rzepakowy, lniany, kukurydziany, z orzechów włoskich, oliwa z oliwek i olej z pestek winogron mogą mieć zbyt intensywny smak, który zdominuje aromat faworków)

  • łyżka spirytusu

  • białko z 1 jajka

  • wiśnie kandyzowane lub truskawki (30 szt)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier waniliowy, jajka, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i spirytus.

  • Składniki wymieszaj, wyrób na gładkie, gładkie, nieco twardawe ciasto.

  • Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj.

  • Z placków wykrawaj 3 rodzaje krążków – o średnicy 6, 5 i 4 cm.

  • Krążki natnij w kilku miejscach i posklejaj ze sobą białkiem. Otrzep z nadmiaru mąki – inaczej tłuszcz będzie dymił.

  • Środki krążków posmaruj białkiem. Wkładaj do rozgrzanego tłuszczu płatkami do dołu.

  • Kiedy się zarumienią, przewracaj na drugą stronę. Pilnuj, aby róże nie dotykały się płatkami.

  • Kiedy będą gotowe, połóż je na ręczniku papierowym, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. W środek włóż wisienkę bądź kandyzowaną truskawkę.

  • Posyp cukrem pudrem.

Ocena: 5