Racuchy z białego sera: przepis na walentynkowy deser

Racuchy z białego sera: przepis na walentynkowy deser

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Racuchy - prosty i pyszny deser. Nie tylko na walentynki! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Racuchy z serem - ozdobione bitą śmietaną i owocami to wspaniały deser nie tylko na walentynki! Racuchy z białego sera, ozdobione śmietaną i owocami podbiją każde serce!

Składniki

  • 1/2 kg twarogu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sól. cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • owoce i bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy twaróg (rozdrobniony lub zmiksowany) oraz śmietanę.

  • Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do masy serowej, dosypujemy mąkę i sól i lekko mieszamy.

  • Na rozgrzany olej kładziemy racuchy i smażymy po obu stronach. Racuchom możemy nadać kształt serca.

  • Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem lub polać słodkim sokiem owocowym.

  • Można ozdobić je po ostygnięciu bitą śmietaną i owocami.