Przekąski na andrzejki: ptysie nadziewane pieczarkami

2021-03-31
Ptysie z pieczarkami
Autor: Shutterstock Ptysie smakują wyśmienicie także w wersji wytrawnej
łatwy
40 min
4

Przy okazji przygotowywania menu na andrzejki warto wypróbować przepisy na przekąski, jakich do tej pory nie próbowaliśmy. W ramach przekąski na imprezę andrzejkową proponujemy ptysie z farszem pieczarkowym. Smaczne i bardzo proste do przyrządzenia ciastka ptysiowe z grzybami tym razem zaskoczą w wytrawnym wydaniu. Sprawdźcie, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • pół kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Farsz:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia
  • 200 g sera
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku gotujemy wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta.

    Gdy ciasto ostygnie, wybijamy kolejno jajka i miksujemy na średnich obrotach.
  • Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.

    Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż będą złociste. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu 5-10 minut. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.
  • Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i spód napełniamy farszem.
  • Ptysie osypujemy startym serem, przykrywamy górną częścią i podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.