Sałatka jarzynowa z chrzanem: przepis na odświętną wersję tradycyjnej przekąski

Sałatka jarzynowa z chrzanem: przepis na odświętną wersję tradycyjnej przekąski

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Sałatka jarzynowa z chrzanem - tradycyjna przystawka w świątecznej wersji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka jarzynowa z chrzanem będzie znakomitą świąteczną przystawką na wigilijnym stole. Tradycyjna sałatka jarzynowa, dzięki dodatkowi chrzanu, zyskała ostrzejszy smak.

Składniki

  • korzeń chrzanu
  • gotowane warzywa: 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 ziemniaki w mundurkach
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jaja na twardo
  • cebula, jabłko
  • puszka groszku
  • mały słoik majonezu
  • 100 ml gęstej śmietany
  • sok z cytryny
  • łyżka masła, sól , cukier, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać.

  • Dodać pokrojone ogórki, jabłko, jajka, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę oraz groszek.

  • Chrzan umyć, obrać, zetrzeć drobno, przelać wrzątkiem.

  • W garnku roztopić masło, dodać utarty chrzan i śmietanę, wymieszać. Powinien powstać gęsty krem.

  • Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Wszystko połączyć, dodając majonez. Odstawić na noc w chłodne miejsce.