Mule w w białym winie: przepis na wyrafinowane danie na walentynki

Mule w w białym winie: przepis na wyrafinowane danie na walentynki

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Mule w prosecco - idealny wybór na walentynkową kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Mule w białym winie to specjalność kuchni francuskiej. Dlaczego to właśnie ta potrawa lepiej niż inne nadaje się na walentynkowe danie? Ponieważ mule uznawane są za jeden z naturalnych afrodyzjaków. A poza tym na walentynkową kolację najlepiej wybierać dania proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie wytrawne i eleganckie. Autorem przepisu jest Łukasz Toczek. Poznajcie szybki i prosty przepis na mule w prosecco.

Składniki

  • 1 kg muli
  • 300 ml prosecco (lub białego wina)
  • ząbek czosnku w plasterkach
  • 100 g masła
  • sól, cukier
  • bagietka
  • olej z roztartą natką pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mule wyczyść (oskrob narośla, wyszoruj, oberwij bisiory, czyli włókniste nitki). Opłucz pod bieżącą wodą i osusz.

  • Oczyszczone mule wrzuć do wrzątku i gotuj na dużym ogniu pod przyjkryciem ok. 5 min, potrząsając rondlem od czasu do czasu, by muszle równo się otwierały. Te, które się nie otworzą wyrzuć.

  • Na gorącą patelnię wlej prosecco. Zredukuj o połowę gotując na średnim ogniu.

  • Czosnek pokrój w cienkie plasterki, dodaj do wina i wymieszaj.

  • Dodaj pokrojone masło, posyp solą i cukrem.

  • Gdy masło się rozpuści, gotuj jeszcze dwie minuty, mieszając, by sos się nie zważył. Jeśli tak się stanie dolej odrobinę wina albo wody, zamieszaj i zagotuj.

  • Sos rozlej do wcześniej przygotowanych talerzy i udekoruj olejem z natką. Ułóż na nim ugotowane mule.

  • Podawaj z bagietką natartą masłem i zarumienioną w piekarniku w temp. 180 stopni C.