Makowiec na kruchym cieście - przepis na świąteczny wypiek w oryginalnej odsłonie

Makowiec na kruchym cieście - przepis na świąteczny wypiek w oryginalnej odsłonie

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Makowiec - bez tego ciasta trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Makowiec na kruchym cieście to tradycyjny deser w nieco zmodyfikowanej wersji dla wszystkich, którzy chcą być wierni tradycji, ale zarazem czują potrzebę zmian. Święta Bożego Narodzenia bez makowca nie smakują przecież tak samo!

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 250 dag masła
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy, przelana wrzątkiem
  • zapach cytrynowy
  • Składniki na masę makową:
  • 1/2 kg maku
  • szklanka mleka pół na pół z wodą
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka miodu
  • 5 jaj
  • garść rodzynek i skórki pomarańczowej
  • zapach migdałowy
  • Do dekoracji:
  • rozpuszczona polewa czekoladowa i posiekane orzechy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagnieć szybko kruche ciasto.

  • Podziel ciasto na 2 części, włóż do foliowych torebek, schłodź przez godzinę w lodówce.

  • Mak zagotuj w mleku z wodą, odstaw na noc, żeby napęczniał.

  • Mak zmiel 2-3 razy.

  • Do ostatniego mielenia dodaj cukier.

  • Do zmielonego maku dodaj miód, żółtka, zapach i skórkę. Wymieszaj.

  • Ubij pianę z 5 białek i delikatnie połącz z masą makową.

  • Podziel masę na dwie części, bo z tej porcji wyjdą dwa makowce.

  • Każdy z dwóch kawałków ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość pół centymetra.

  • Nałóż masę na ciasta, zwiń w rulony, pomagając sobie szerokim nożem.

  • Zasklep końce rolad i nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach.

  • Piecz przez 5 minut w temperaturze 220 st. C, na blasze posypanej lekko mąką. Zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz 30 minut.

  • Upieczone ciasta polej czekoladą i posyp orzechami.