Makowiec na kruchym cieście: przepis na klasyczne ciasto świąteczne w niepospolitym wydaniu

Makowiec na kruchym cieście: przepis na klasyczne ciasto świąteczne w niepospolitym wydaniu

Makowiec - klasyczne wigilijne ciasto.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Makowiec na kruchym cieście jest dość pracochłonny w przygotowaniu, ale warto spróbować go upiec. Wysiłek i zaangażowanie na pewno się opłacą.

Składniki

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • dwie puszki gotowej masy makowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • szklanka posiekanych bakalii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem ,,na piasek” i zagnieść gładkie ciasto.

  • Włożyć je na 30 minut do lodówki.

  • Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

  • Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut.

  • Zrobić lukier: 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, gdy przestygnie, polać lukrem i posypać bakaliami.