Kutia: przepis na tradycyjny wigilijny przysmak

Kutia: przepis na tradycyjny wigilijny przysmak

Autor Zdjęcia: Karolina Wrona

Kutia orkiszowa - tradycyjny świąteczny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kutię jada się prawie wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjna potrawa wigilijna kuchni polskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Składniki

  • szklanka maku
  • 1/2 szklanki obłuskanej pszenicy
  • szklanka mleka
  • 50 g miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g fig
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak wypłukać, sparzyć mlekiem z odrobiną soli, odcedzić i zmielić przez maszynkę co najmniej dwukrotnie.

  • Namoczoną dzień wcześniej pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.

  • Figi i orzechy pokroić, rodzynki sparzyć wodą.

  • Składniki połączyć, dodać rum i miód.

  • Podawać dobrze schłodzone.

  • W wersji ,,szybkiej", kiedy brakuje nam czasu, można wykorzystać gotowe masy makowe, dostępne w sklepach. Mak w nich jest dobrze zmielony i posłodzony. Takie masy zawierają także bakalie.