Kutia bezglutenowa: przepis na wigilijny deser dla alergików

Kutia bezglutenowa: przepis na wigilijny deser dla alergików

Autor Zdjęcia: Karolina Wrona

Kutia wigilijna z orzechami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kutia bezglutenowa przygotowywana jest na bazie brązowego ryżu. Do przyrządzenia tradycyjnej kutii używa się ziaren pszenicy lub pęczaku jęczmiennego, maku i różnego rodzaju bakalii, a zatem potrawa ta w wersji standardowej zawiera gluten, na który część z nas jest uczulona. Nie musimy jednak rezygnować z tego pysznego deseru. Oto sprawdzony przepisna bezglutenową kutię.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 16 daktyli
  • 3-4 figi
  • garść rodzynek
  • 4 suszone morele
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • kilkanaście migdałów bez skórki
  • ½ szklanki mleka sojowego
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (brązowy gotuje się nieco dłużej niż biały - około 40 minut), odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.

  • Mak wsypujemy do rondelka i przepłukujemy wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut (do napęcznienia). Po przestudzeniu przekładamy go do blendera, zalewamy mlekiem sojowym i miksujemy całość na papkę.

  • Orzechy i połowę migdałów grubo siekamy. Suszone morele, daktyle, figi i rodzynki parzymy na sicie gorącą wodą. Morele, figi i połowę daktyli siekamy, a drugą połowę miksujemy z ½ szklanki ciepłej wody (na gęsty krem).

  • Ryż łączymy z makiem, dodajemy rodzynki, posiekane orzechy, migdały, morele, figi i daktyle, a następnie mieszamy z kremem daktylowym i sokiem z cytryny. Całość przekładamy do formy i ugniatamy, by masa dobrze się zlepiła. Na koniec przekładamy naszą kutię na półmisek i dekorujemy resztą migdałów.