Kompot z suszu: przepis na tradycyjny wigilijny napój [WIDEO]

Kompot z suszu: przepis na tradycyjny wigilijny napój [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot z suszu może smakować wyśmienicie, jeśli jego przygotowaniu poświęcimy trochę czasu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 300 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kompot wigilijny ma swoich zwolenników i przeciwników. Charakterystyczny smak i zapach dla jednych jest walorem, dla drugich - wadą. Dzieci na ogół go nie cierpią, starszych zaś zachwyca, bo przypomina im dzieciństwo. Jest przepis, który pogodzi jednych i drugich, a gości - zachwyci. Sprawdźcie, jak zrobić kompot wigilijny, który smakuje wszystkim. 

Kompotowi wigilijnemu należy poświęcić czas. Powinien się gotować kilka godzin - wtedy będzie esencjonalny. Warto też wzbogacić nieco jego recepturę, by jego smak był wyjątkowy, niepowtarzalny.

Składniki

  • 3/4 kg śliwek bez pestek suszonych na słońcu

  • 1/4 kg suszonych moreli nie siarczkowanych (czyli ciemnych)

  • 1/4 kg suszonych jabłek

  • 1/4 kg suszonych gruszek

  • rodzynki

  • miód do doprawienia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki zalej w dużym garnku zimną wodą tak, by je przykryła z ,,zapasem" 15-20 cm, i postaw na małym ogniu (w wodzie powinny się pojawiać drobne pęcherzyki powietrza).

  • Gdy wywar zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 3-4 godziny.

  • Wywar odlej do drugiego garnka, pozostawiając owoce w  pierwszym. Zalej je wrzątkiem, tak by ledwo je przykryć i gotuj godzinę.

  • Dolej gorący wywar do odstawionego wcześniej. Owoce znów zalej wrzątkiem i gotuj 10-15 minut.

  • Jeśli wywar jest jeszcze esencjonalny, połącz z wcześniej odlanymi (i jeszcze raz zalej owoce wrzątkiem i je przegotuj), jeśli nie - odstaw, niech ostygnie.

  • W razie potrzeby rozcieńcz go ostatnim, najsłabszym wywarem oraz - ewentualnie - dopraw miodem.

Zobacz, jak przygotować tradycyjny kompot z suszu owocowego:

Ocena: 5