Kapusta z winem: przepis na ciekawe urozmaicenie świątecznego menu

Kapusta z winem: przepis na ciekawe urozmaicenie świątecznego menu

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Kapusta z winem - wykwintna potrawa na Boże Narodzenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kapusta z winem ma piękny aromat i jest bardzo smaczna. Można ją podać zamiast bigosu jako smaczną potrawę świąteczną. 

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 15 suszonych śliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę odcisnąć.

  • Grzyby umyć, zalać szklanką wody i gotować przez godzinę.

  • Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle, zalać winem.

  • Gdy odparuje jedna trzecia wina, dodać kapustę, śliwki, wywar z grzybów i doprowadzić do zagotowania.

  • Kapustę gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Pod koniec wrzucić pokrojone w paski grzyby i gotować jeszcze 20 min.