Cytrynowy sos do ryby: przepis na pyszny wigilijny dodatek

Cytrynowy sos do ryby: przepis na pyszny wigilijny dodatek

Autor Zdjęcia: Jacek Kucharczyk

Sos cytrynowy może okazać się smacznym i atrakcyjnym dodatkiem do wigilijnej ryby. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cytrynowy sos do ryby można podać z rybą smażoną lub wędzoną. Smak cytryny urozmaici i uszlachetni potrawę. 

Składniki

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 l tłustego mleka
  • garść posiekanego koperku
  • sok z jednej cytryny
  • sól, biały pieprz
  • otarta skórka cytrynowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku z grubym dnem zrób białą zasmażkę z masła i mąki. Do mieszania użyj trzepaczki, żeby nie było grudek.

  • Wlej zimne mleko i ubij na gładką masę. Odstaw z ognia.

  • Dodaj po trochu sok z cytryny, skórkę, sól i pieprz oraz drobno posiekany koperek. Mieszaj trzepaczką, żeby sos był puszysty.

  • Przed podaniem sos lekko podgrzej i polej sosem gotową rybę. Sosu nie wolno zagotować, bo się zważy. Do dekoracji sosu i ryby można użyć ćwiartki cytryny, gałązki koperku, kilka ziaren kolorowego pieprzu.