Ciasto fasolowe: przepis na kaszubski przysmak na Boże Narodzenie

Ciasto fasolowe: przepis na kaszubski przysmak na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto fasolowe - jak upiec pyszny tradycyjny świąteczny przysmak Kaszubów?

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto fasolowe to regionalny deser, który warto przyrządzić. Polecany dla osób unikających pszennej mąki.

Składniki

  • 20 dag dżemu z wiśni

  • 5 dag tartej bułki

  • 2 dag gorzkich migdałów

  • 20 dag fasoli Jaś

  • 25 dag cukru pudru

  • 8 jajek

  • polewa czekoladowa lub lukier

  • kandyzowane owoce

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie ciasta zaczynamy od sparzenia migdałów, obrania ich i zmiksowania w blenderze.

  • Fasolę Jaś gotujemy na półtwardo. Gdy trochę przestygnie, obieramy. Uwaga! Gdy całkowicie przestygnie będzie bardzo trudna do obrania.

  • Obraną ze skórek fasolę przecieramy przez sitko.

  • Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z migdałami i fasolą, dodajemy tartą bułkę i pianę z jajek.

  • Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.

  • Upieczone ciasto dekorujemy np. polewą czekoladową lub lukrem. Z polewą czekoladową świetnie komponują się dekoracje z kandyzowanych owoców, np. wiśni.

Ocena: 0