Ciastka z dziurką: przepis na tradycyjne świąteczne smakołyki

Ciastka z dziurką: przepis na tradycyjne świąteczne smakołyki

Ciastka z dziurką - przepis na te wypieki może się przydać zarówno w okresie świątecznym, jak i po świętach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciastka z dziurką - nie trzeba ich chyba nikomu przedstawiać. Każdy z nas zna te przepyszne wypieki i zapewne nie raz ich kosztował. Teraz możecie zrobić je samodzielnie! Zapewniamy, że to nic trudnego i prezentujemy prosty przepis na ciastka z dziurką. Przepis na te świąteczne wypieki na pewno przyda się przed Bożym Narodzeniem. Warto jednak pamiętać, że z wielu przepisów świątecznych możemy korzystać zarówno przed, jak i po radosnym czasie wigilijnym.

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 18 dag cukru pudru
  • 2 ugotowane żółtka
  • surowe żółtko
  • marmolada lub powidła do posmarowania ciasteczek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, masła, cukru i żółtek wyrabiamy ciasto.

  • Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-5 mm.

  • Foremkami wykrawamy kolejno jedno ciasteczko całe i jedno z dziurką (jeśli nie mamy gotowych foremek z dziurką, korzystamy z grubej słomki).

  • Piekarnik z termoobiegiem nastawiamy na 175 st. C.

  • Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Pieczemy kilka minut na złoty kolor. Po ostygnięciu smarujemy ciastka marmoladą.

  • Przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.