Brownie bez glutenu i bez mleka - deser dla alergików

2021-03-29
Brownie bez glutenu i bez mleka
Autor: Shutterstock Brownie bez glutenu i bez mleka - czekoladowy przysmak dla alergików.
średni
30 min
4

Brownie bez glutenu i bez mleka - jak je przyrządzić? Tradycyjnymi świątecznymi przysmakami i deserami mogą cieszyć się także i alergicy, o ile tylko wypieki zostaną przygotowane z odpowiednich składników.

SKŁADNIKI

  • 1/4  szklanki mąki gryczanej
  • 1/4  szklanki mąki jaglanej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g margaryny bez dodatku mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszoną czekoladę i pokrojoną margarynę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę.
  • Do ubitych jaj wsypać kakao, dodać rozgnieciony na papkę banan, wystudzoną rozpuszczoną czekoladę i na końcu wymieszane oba rodzaje mąki.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do natłuszczonej i wysypanej mąką gryczaną formy do pieczenia.
  • Ciasto piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
  • Wystudzone ciasto polać roztopioną w kąpieli wodnej, jeszcze ciepłą czekoladą i szybko wygładzić wierzch polewy, zanim zastygnie.
  • Wersję świąteczną ciasta można dodatkowo ozdobić jadalnym brokatem lub ozdobną posypką, jednak również bez dodatków to proste ciasto prezentuje się wyjątkowo dekoracyjnie.