Barszcz z uszkami: przepis na zupę, bez której nie byłoby Wigilii

Barszcz z uszkami: przepis na zupę, bez której nie byłoby Wigilii

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Barszcz czerwony - danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Barszcz wigilijny z uszkami jest dość pracochłonny w wykonaniu, ale warto poświęcić czas, by móc cieszyć się wspaniałym smakiem tej wyjątkowej zupy i świąteczną atmosferą. Jak ugotować go zgodnie z kulinarną tradycją? Autorem przepisu jest Piotr Koczaj.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1 jajo
  • 200 ml oleju lnianego
  • sól, pieprz młotkowany
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 15 dag suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 150 ml oleju lnianego
  • sól, pieprz, cukier
  • majeranek, liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 kg buraków
  • 2 jabłka
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • liść laurowy, majeranek
  • ziele angielskie
  • 100 ml octu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę na farsz do uszek płuczemy, a potem zagotowujemy dwukrotnie w osolonej wodzie.

  • Dodajemy grzyby, liść laurowy, ziele angielskie. Gdy zmiękną, wszystko odsączamy, studzimy, mocno odciskamy i drobno siekamy.

  • Dorzucamy cebulę podsmażoną na oleju. Przyprawiamy do smaku.

  • Ciasto na uszka zagniatamy i dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy utłuczony pieprz.

  • Uszka do barszczu wigilijnego można przygotować dzień lub dwa przed Wigiliją. Ugotowane uszka zahartowujemy w zimnej wodzie i układamy na talerzu w jednej warstwie, żeby się nie posklejały.

  • Przed podaniem podgrzewamy uszka w osolonym wrzątku, a już na talerzu lekko polewamy olejem lnianym. Uszka najlepiej smakują z czystym barszczem wigilijnym.

  • Gotujemy barszcz wigilijny. Buraki i cebulę kroimy w talarki, a jabłka w ćwiartki i wrzucamy do garnka z wodą.

  • Przyprawiamy czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, cukrem i solą.

  • Gdy się zagotuje, zakwaszamy octem. Odstawiamy na dobę.

  • Przecedzamy i ponownie zagotowujemy. Jeśli trzeba, barszcz doprawiamy.

  • By uzyskać klarowny wywar, przecedzamy go na durszlaku wyłożonym tkaniną tetrową. Ważne też, żeby podawać barszcz bardzo gorący.

  • Najlepiej podgrzać go dopiero tuż przed postawieniem wazy na stół wigilijny. W przeciwnym razie nabierze mało apetycznego rudego koloru.