Barszcz czerwony: jak ugotować go zgodnie z tradycją?

Barszcz czerwony: jak ugotować go zgodnie z tradycją?

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Barszcz czerwony - danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Ocena: 0,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Barszcz czerwony to jedna z najważniejszych potraw wieczerzy wigilijnej. Ugotujmy go według tradycyjnego przepisu.

Składniki

  • 1,5 kg buraków na zakwas
  • skórka razowego chleba
  • 2 kg buraków na smak
  • 3-4 garście suszonych grzybów
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

Przygotowanie krok po kroku:

  • 10 dni przed Bożym Narodzeniem zakwasić buraki: pokrojone w plastry zalać wodą, dodać skórkę chleba, przykryć, postawić w ciepłym miejscu.

  • Buraki (te na smak) grubo pokroić, zalać zimną wodą (tak, by były dobrze przykryte), odstawić na kilka godzin, żeby „puściły” kolor.

  • Buraki ugotować - gotować niezbyt długo, bo wywar straci mocną barwę.

  • Namoczone grzyby ugotować do miękkości, odcedzić (posiekane trafią do uszek i pierogów).

  • Połączyć dwa wywary: z grzybów i buraków, dolać przecedzony zakwas.

  • Zagotować, doprawić do smaku.