Dlaczego nie można łączyć ogórków z pomidorami?

Dlaczego nie można łączyć ogórków z pomidorami?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki trzeba jeść oddzielnie - niszczą bowiem witaminę C w innych warzywach

Ogórek i pomidor to nie jest najlepsze połączenie w sałatce, choć potrawa jest bardzo smaczna. Dlaczego nie należy łączyć pomidorów i ogórków? 

Dlaczego nie należy łączyć ogórków z pomidorami?

Ogórki ułatwiają trawienie, ale właściwości odżywczych mają niewiele. Dodawanie ich do jarzyn i potraw bogatych np. w witaminę C osłabia wartości odżywcze całej potrawy. Ogórek ma bowiem askorbinazę - enzym, który niszczy witaminę C.

Niszczycielski enzym

Obliczono, że askorbinaza zawarta w jednej tylko łyżeczce soku ogórkowego niszczy witaminę C aż w trzech litrach soku pomidorowego! To pokazuje jak niszczycielski jest ten enzym, oczywiście w stosunku do witaminy C.

Mieszanie więc ogórka z pomidorem, papryką albo innymi bogatymi w witaminy warzywami pozbawia je wartości. Świeże ogórki trzeba jeść osobno. Do sałatek ogórki nadają się tylko kiszone lub konserwowe. Askorbinaza wówczas nie działa.

Co jeszcze niszczy witaminę C

Witaminę C w warzywach niszczą także suszenie, solenie, środki stosowane do konserwowania przetworów warzywnych i owocowych (benzoesan sodu, kwas salicylowy) oraz niektóre leki, np. aspiryna, sulfonamidy. Podobnie działają promienie ultrafioletowe. Witamina C jest utleniana przez askorbinazę, uwalnianą po obiciu, obraniu, pokrojeniu lub rozdrobieniu warzyw i owoców.

Ocena: 3,7