Trifle z wiśniami: pomysł na świąteczny deser

Trifle z wiśniami: pomysł na świąteczny deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Trifle to prosty deser tradycyjnie podawany w Wielkiej Brytanii i USA na święta Bożego Narodzenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli szukacie prostego, łatwego i efektownego pomysłu na deser - koniecznie wypróbujcie przepis na trifle z wiśniami! Popularny w Wielkiej Brytanii i USA deser to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciasteczek.

Składniki

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 opakowanie wiśni mrożonych
  • 25 ml brandy
  • laska wanilii
  • 2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krem: wanilię rozciąć wzdłuż, wrzucić do mleka i gotować 5 minut.

  • Żółtka utrzeć z cukrem i mąką. Powoli wlać gorące mleko i podgrzewać na małym ogniu, mieszając.

  • Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki.

  • Trifle: do miseczki kłaść pokruszone skropione brandy biszkopty, krem, ugotowaną i gęstniejącą galaretkę i rozmrożone wiśnie. Deser podawać schłodzony, wyjęty z miseczki.

tip dnia

Trifle (ang. błahostka) to popularny w Wielkiej Brytanii i USA, lekki i łatwy do przyrządzenia deser na bazie biszkoptu, kremu oraz owoców.