Truskawki w czekoladzie: przepis na zmysłowe zwieńczenie walentynkowej kolacji

Truskawki w czekoladzie: przepis na zmysłowe zwieńczenie walentynkowej kolacji

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Truskawki w czekoladzie - czy można sobie wyobrazić bardziej romantyczny deser?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Truskawki w czekoladzie - ten prosty i pyszny deser automatycznie kojarzy się ze świętem zakochanych. Wypróbuj przepis na truskawki w czekoladzie autorstwa Łukasza Toczka i oczaruj swoją drugą połówkę! 

 

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 300 g czekolady
  • świeża mięta do ozdoby

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki umyj i osusz.

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, tzn. w metalowej misce umieszczonej na garnku z wrzącą wodą, aby czekolada powoli topiła się na parze.

  • Owoce ułóż na płaskich talerzykach.

  • Udekoruj talerze listkami mięty.

  • Obok każdego talerza postaw miseczkę z rozpuszczoną wcześniej gorącą czekoladą, w której można maczać truskawki.

.

.