Z natury dobrane – przygotowujemy leniwe na wiejskim twarogu przyprawione Soplicą

Z natury dobrane – przygotowujemy leniwe na wiejskim twarogu przyprawione Soplicą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Foodpairing to metoda doskonalenia jedzenia i tworzenia niecodziennych połączeń kulinarnych, które powstają na zasadzie korespondowania smaków i aromatów. Zasady tej sztuki postanowiła wykorzystać również Soplica, której alkohole smakowe stały się obiektem eksperymentów kulinarnych. We współpracy z Szefem Kuchni – Kubą Korczakiem – stworzyła dedykowane menu, łączące 13 nalewek owocowych z potrawami.

Alkohol zdecydowanie podnosi walory smakowe nawet najprostszych dań. Soczyste maliny, aksamitne morele, dojrzałe cytryny, słodki smak orzechów laskowych czy subtelny aromat orzecha włoskiego, ukryte w nalewkach smakowych, doskonale sprawdzają się jako składniki zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Łączenie smaków może odbywać się na zasadzie szukania podobieństw lub kontrastów. Najważniejsze jednak jest zachowanie równowagi – mówi szef kuchni Kuba Korczak.

Dedykowane menu zostało opatrzone hasłem „Z natury dobrane”, ponieważ w przepisach zostały wykorzystane naturalne składniki i szlachetne produkty najwyższej jakości, bardzo mocno wpisane w polską tradycję. Wśród pozycji w dedykowanym menu znalazły się np. kluski leniwe na wiejskim twarogu, aromatyzowane nalewką orzechową, z sosem kurkowym, z nutą imbiru, z dodatkiem kurczaka zagrodowego oraz w wersji na słodko z nalewką pigwową, z lodami z zsiadłego mleka, okruchami w palonym maśle i konfiturą różaną na bazie nalewki malinowej i truskawkowej. Powstałe dania łączą w sobie szlachetne produkty regionalne, dary natury i kunszt przygotowania w rytmie slow, ponieważ Soplica to dokładność, a nie pośpiech.

Leniwe na wiejskim twarogu aromatyzowane nalewką orzechową z sosem kurkowym

Składniki dla dwóch osób:

Leniwe:

  • twaróg - 150 g

  • jaja "0" - 1 szt

  • mąka pszenna uniwersalna - 50 g

  • mąka pszenna tortowa - 50 g

  • Soplica Orzech Włoski - 120 ml

Mięso:

  • trybowane udka kurczaka zagrodowego lub wiejskiego - 200 g

  • czosnek - ząbek

  • imbir korzeń - 50 g

  • sos ostrygowy dobrej jakości - 50 ml

  • olej do smażenia - 10 ml

  • kolendra świeża - 4 gałązki

Sos kurkowy:

  • kurki - 100 g lub więcej

  • śmietanka 18% - 100 ml

  • śmietanka 30% - 100 ml

  • cebula - 1 duża lub dwie małe

  • masło - 50 g

  • czosnek - duży ząbek lub dwa małe

  • olej do smażenia - 50 ml

  • sól i pieprz  do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Alkohol podgrzewamy w rondlu, doprowadzamy do delikatnego wrzenia, odparowujemy przez ok. 1 min i odstawiamy do ostudzenia.

  • Do miski wrzucany twaróg, jajko, mąki, dwie szczypty soli oraz wlewamy ostudzoną nalewkę. Całość wyrabiamy ręką, łyżką lub w robocie kuchennym z odpowiednią końcówką.

  • Na blacie rozsypujemy mąkę i rozprowadzamy równomiernie. Delikatnie rolujemy walce, które następnie należy pociąć na kawałki. Kluski wrzucamy na gotująca się, osoloną wodę i gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia.

  • Wyciągamy jedną i upewniamy się czy ciasto w środku jest już ścięte. Jeśli nie spożywamy ich od razu to odcedzone wrzucamy (hartujemy) do zimnej wody, by potem móc podgrzać je ponownie.

  • Kurczaka  myjemy, osuszamy i oczyszczamy z kości, chrząstek oraz ścięgien. Następnie kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm.

  • Do miski z mięsem wlewamy sos ostrygowy, dodajemy starty na drobnym oczku imbir oraz czosnek i kolendrę. Zostawiamy na pół godziny do zamarynowania się.

  • Mięso smażymy z dodatkiem oleju. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu, w którym wszystkie kawałki się zetną - zmienią kolor na biały.

  • W rondlu podgrzewamy śmietanki i na małym ogniu gotujemy je, redukując ich objętość do ok. 50%.

  • Na patelni delikatnie rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Na średnim ogniu doprowadzamy ją do idealnego zeszklenia.

  • Do cebuli dodajemy dwie szczypty soli, masło oraz czosnek posiekany w bardzo cienkie plasterki. Wszystko dusimy ok. 3 min, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki.

  • Całość mieszamy i dusimy przez kolejne kilka minut, doprawiamy szczyptą pieprzu. Dodajemy zredukowane śmietanki, doprowadzamy całość do wrzenia i wrzucamy mięso.

  • Po chwili łączymy całość z gorącymi kluskami i doprawiamy.

Ocena: 5