Wydarzenia

W świecie kulinariów dzieje się dużo. Targi kulinarne, zjazdy food trucków i promocje produktów regionalnych - zawsze jest w czym wybierać. Godne polecenia są również kursy gotowania, fotografowania potraw czy też stylizacji dań. To najlepszy sposób na doszlifowanie umiejętności pod okiem specjalistów.

Wydarzenia

Plebiscyt: Gwiazda Wigilijnego Stołu

Zupa grzybowa, czy czerwony barszcz z uszkami? Smażony karp, czy liny w śmietanie? Makowiec, czy sernik? Co na pewno znajdzie się na Waszym wigilijnym stole? Co jest u Was gwiazdą Gwiazdki?  Zapraszamy Was do Wielkiego PLEBISCYTU. To dzięki Waszym głosom  wybierzemy potrawę najważniejszą, najpopularniejszą, najbardziej lubianą – słowem taką, która na polskim wigilijnym stole obowiązkowo musi być. Głosujcie na gwiazdę wigilijnego stołu >>> PLEBISCYT!  

Mistrzowskie gotowanie z Michelem Moranem

Na 18. piętrze "młotka", jak warszawiacy czule nazywają wieżowiec przy Smolnej 8, odbyło się prawdziwe spotkanie na szczycie. Pretekstem dla warsztatów z mistrzem Michelem Moran, była premiera portalu kulinarnego www.youkencook.pl. Miłośnicy gotowania znajdą tam m.in. przepisy video z Michelem Moran, który jest ambasadorem marki Kenwood.  I oto spełniły się moje najskrytsze marzenia. Porozmawiać z szefem kuchni Bistro de Paris, wyśmienitym kucharzem i telewizyjnym celebrytą oraz popracować z robotem Kenwood Chef XL. Znalazłam się w kulinarnym niebie!

Fine Dining Week: Gdzie się wybrać? Co warto zjeść? Rekomendacje redakcji Beszamel.pl

Fine Dining Week to festiwal sztuki restauracyjnej, znakomitych szefów kuchni i doskonałych składników. Przez dwa tygodnie można w przyjaznej cenie spróbować sztuki kulinarnej najwyższych lotów. 

Ruszyły rezerwacje na Fine Dining Week

Fine Dining Week to festiwal sztuki restauracyjnej, znakomitych chefów i doskonałych składników. I już siódma edycja Fine Dining Week, jednego z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Nadchodzący festiwal potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w jedenastu miastach, w tym premierowo w Szczecinie. Chefowie Kuchni z najlepszych restauracji w kraju, zaserwują gościom 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 129 zł za osobę. Rezerwacji można już dokonywać za pośrednictwem strony www.FineDiningWeek.pl.

Najdłuższa kanapka świata: nowy rekord padł w Meksyku [WIDEO]

W ubiegłą środę 31 lipca w Meksyku pobito rekord najdłuższej kanapki świata. Jak myślisz ile miała metrów? 

Festiwal Przekąsek zawita nad Wisłę. Już dziś rezerwujcie swój czas i brzuch!

Już w kolejny weekend – 3-4 sierpnia – w ramach Wielkiej Uczty Warszawskiej odbędzie się po raz pierwszy w Polsce Festiwal Przekąsek. To niebywała okazja aby posmakować dań degustacyjnych od przeszło 20 najlepszych gastronomów, tylko za 5 złotych! Będzie gwarnie i wesoło! Weźcie znajomych i dobry humor – my zadbamy o smaczne jedzenie!

Maciej Mazur barmanem roku World Class Poland

Tytuł Barmana Roku World Class pierwszy raz dla zawodnika z Krakowa. We wrześniu globalny finał konkursu w Szkocji. Aleja sławy polskiej edycji konkursu barmańskiego World Class liczy już pięć gwiazd. Do tej pory dominację w krajowych finałach utrzymywali barmani ze stolicy. W jubileuszowym rozdaniu, po raz pierwszy w historii, tytuł Barmana Roku World Class Poland zdobył reprezentant Krakowa – Maciej Mazur. Zwycięzca wyjedzie na światowe finały w Szkocji.

7. Targi Książki Kulinarnej już w piątek 19 lipca

Zarażenie podróżami to przypadłość postępująca i nieuleczalna. Wiele lat temu zapadła na nią Marta Gessler, organizatorka Targów Książki Kulinarnej. Z tego powodu tegoroczne Targi przebiegną pod hasłem przewodnim Podróżu-JEMY. W wydarzeniu wezmą udział m.in. Monika i Jan Pawlak, Marta Dymek, Katarzyna Meller. 7. edycja wydarzenia odbędzie się w weekend 19-21 lipca w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie. Z biletem wstępu na Targi goście będą mogli również odwiedzić aktualne wystawy CSW.

„Sztuka gotowania” – nowa książka Niki Segnit, dzięki której zakochasz się w kreatywnej kuchni

Od razu przyznaję się bez bicia – „Sztuka gotowania” to lektura trudna. Nie łykniemy jej w jeden wieczór, ba, nawet mając kilka wolnych dni z trudem nie zdołamy dokładnie przeczytać (i wypróbować) każdego przepisu czy opowieści. Książkę trzeba sobie dawkować, robić przerwy, odłożyć na jakiś czas. Ale gdy już dobrniemy do ostatniej strony, będziemy mieć wrażenie, że dania wszystkich kuchni świata stoją przed nami otworem!

Aplikacja do walki z marnowaniem jedzenia Too Good To Go już w Polsce!

Od dziś wszyscy, którym los naszej planety nie jest obojętny, mogą stanąć do walki z marnowaniem i wyrzucaniem jedzenia – aplikacja Too Good To Go jest już dostępna w Warszawie. Jej użytkownicy mogą uratować przed wyrzuceniem produkty i potrawy z ulubionych restauracji, sklepów czy piekarni.

Strona 1 z 16