Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

Sok z jeżyn [PRZEPIS] - jak zrobić, ile cukru dodać

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

jeżyny to niezwykle zdrowe owoce - warto z nich zrobić sok

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu. Warto je jeść szczególnie gdy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić różne przetwory- np. sok z jeżyn.

Składniki

  • 1 kg jeżyn,
  • 70 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeżyny delikatnie umyć.

  • Czyste jeżyny zasypać cukrem w dużym słoju. Przykryć słoj wielorotnie złożoną gazą i zabezpieczyć gumką

  • Odstawić w ciepłe miejsce.

  • Po tygodniu powstały sok przecedzić przez gęste sitko, wlać do garnka i gotować 7 minut.

  • Przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków i zakręcić.

  • Słoiki z sokiem można pasteryzować, aby zachować je na dłużej - wystarczy 10-15 minut.

Przepisy z tej kategorii