Lemoniada truskawkowa: przepis na orzeźwiający napój

Lemoniada truskawkowa: przepis na orzeźwiający napój

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Lemoniada truskawkowa daje orzeźwienie i dostarcza witamin

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Truskawki, zwłaszcza te ostatnie, są bardzo smaczne i słodkie. Może nie zawsze są duże, ale przecież najważniejszy jest smak. Truskawki to owoce, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, sałatek, a w okresie lata na pewno będą świetnym dodatkiem do sorbetów czy zimnych napojów. Lemoniada z truskawek i rabarbaru, który nada napojowi lekko kwaśnego smaku, będzie idealnym rozwiązaniem w upalne dni.

Składniki

  • 30 dag truskawek

  • 30 dag rabarbaru

  • 9 łyżek cukru

  • olejek waniliowy

  • 1 szkl. soku z cytryny

  • skórka z 1/2 cytryny

  • ok. 1 litra wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.

  • Truskawki również myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plastry.

  • Do rondla wkładamy pokrojony rabarbar, dodajemy cukier, kilka kropel olejku oraz kilka kawałków pokrojonej skórki z cytryny.

  • Zalewamy całość wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

  • Na koniec dodajemy połowę truskawek i gotujemy jeszcze chwilę (1-2 minuty).

  • Studzimy i przecieramy przez sito.

  • Dodajemy sok z cytryny, resztę truskawek.

  • Wlewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Dekorujemy.

Ocena: 0