Jak zrobić kwas chlebowy?

Jak zrobić kwas chlebowy?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kwas chlebowy dostępny w sklepach jest dość drogi i bardzo słodki - warto go zastąpić kwasem przygotowanym samodzielnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba, świetnie gaszący pragnienie. Na wschodzie Europy kwas jest znany od wieków. Jak go zrobić? Tajniki jego przygotowania były jasne dla naszych prababek - a czy my umiemy zrobić kwas chlebowy?

Składniki

  • 5 l źródlanej wody,

  • 50 dag chleba razowego,

  • 1 szklanka cukru,

  • 50 g drożdży,

  • rodzynki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chleb pokroić na kromki i podsuszyć w piekarniku.

  • Ostudzone kromki zalać ciepłą, przegotowaną wodą, odstawić na 3 godziny.

  • Dodać drożdże roztarte z cukrem. Odstawić na dobę.

  • Po tym czasie przecedzić przez gazę.

  • Do każdej butelki wrzucić po kilka rodzynek i zalać kwasem do wysokości 3/4 butelki.

  • Dobrze zakręcić. Postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.

  • Po 3 dniach napój jest gotowy do picia.

Ważne!

Uważać przy odkręcaniu - może wybuchnąć.

Najlepiej wstawić butelki do lodówki i tam przechowywać.

tip dnia

Kwas chlebowy w Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym, W Polsce również cieszy się popularnością. Możemy go kupić w sklepie, ale też przygotować w domu. Nie jest to zbyt skomplikowane. Potrzebujemy tylko dobrego chleba razowego, najlepiej domowego, drożdży i cukru.

Ocena: 5