Gorąca czekolada - osłoda chłodnych wieczorów

Gorąca czekolada - osłoda chłodnych wieczorów

Autor Zdjęcia: photos.com

Gorąca czekolada - pyszny deser zamknięty w filiżance.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wieczorna gorąca czekolada potrafi tak uzależnić, jak poranna kawa. Oczywiście smaczniejsza jest czekolada zrobiona w domu, niż ta kupiona w proszku. Dlatego podajemy przepis na domową, gorącą czekoladę.

Składniki

  • odpowiednio dobrana czekolada, najlepiej, gdy będzie to ulubiony rodzaj (bez orzechów i dodatków)

  • 400 ml mleka

  • 200 ml śmietanki 30%

  • cynamon

  • kilka kropel imbiru

  • kawałek marcepanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do małego garnka wlewamy mleko ze śmietanką i podgrzewamy, ale tak, by nie doprowadzić do wrzenia.

  • Do gorącej mikstury wrzucamy drobno połamaną czekoladę, wtedy też możemy dodać wybrany dodatkowy składnik.

  • Naczynie zdejmujemy z ognia, a jego zawartość mieszamy do uzyskania gładkiego i jednolitego płynu.

  • Przelewamy czekoladę do szklanek i gotowe!

Ocena: 0