Gorąca czekolada - osłoda chłodnych wieczorów

2021-03-29
Edyta Folwarska
jak_zrobic_goraca_czekolade.jpg
Autor: photos.com Gorąca czekolada - pyszny deser zamknięty w filiżance.
łatwy
15 min
4

Wieczorna gorąca czekolada potrafi tak uzależnić, jak poranna kawa. Oczywiście smaczniejsza jest czekolada zrobiona w domu, niż ta kupiona w proszku. Dlatego podajemy przepis na domową, gorącą czekoladę.

SKŁADNIKI

  • odpowiednio dobrana czekolada, najlepiej, gdy będzie to ulubiony rodzaj (bez orzechów i dodatków)
  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • cynamon
  • kilka kropel imbiru
  • kawałek marcepanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do małego garnka wlewamy mleko ze śmietanką i podgrzewamy, ale tak, by nie doprowadzić do wrzenia.
  • Do gorącej mikstury wrzucamy drobno połamaną czekoladę, wtedy też możemy dodać wybrany dodatkowy składnik.
  • Naczynie zdejmujemy z ognia, a jego zawartość mieszamy do uzyskania gładkiego i jednolitego płynu.
  • Przelewamy czekoladę do szklanek i gotowe!
Edyta Folwarska