Rolada naleśnikowa

Rolada naleśnikowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladę naleśnikową można nadziać twarogiem z paluszkami krabowymi i ułożyć obok rolady szpinakowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gdy znudzą się nam dotychczasowe przepisy na naleśniki, warto spróbować czegoś nowego. Oto ciekawy przepis na zapiekana roladę naleśnikową, czyli naleśnika podawanego w formie rolady. Roladę naleśnikową podajemy ze słodkim farszem lub w wersji wytrawnej.

Składniki

  • 2 jajka

  • szklanka mleka

  • 1 łyżka masła

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy 2 jajka, wlewamy szklankę mleka i wsypujemy 1 szklankę maki. Miksujemy całość ze szczyptą soli. Gotowego ciasta nie smażymy jednak na patelni, tylko pieczemy w piekarniku.

  • Na blasze do pieczenia rozgrzewamy 1 łyżkę masła i rozprowadzamy je równomiernie pędzlem. Drugi wariant to rozłożenie na blasze papieru do pieczenia (musi być dobrej jakości, tańszy papier jest często cienki i przemoknie pod tak mokrym ciastem), którego brzegi muszą być wysoko zagięte na blasze, bo inaczej ciasto przecieknie pod papier.

  • Wylewamy ciasto na blachę. Zanim je wstawimy do średnio gorącego piekarnika (160-170 stopni C), poczekajmy, aż powierzchnia ciasta się wyrówna. Pieczemy, aż ciasto delikatnie się zrumieni. Jeżeli się za mocno upiecze, będzie potem zbyt sztywne do zwijania. Naleśnik piecze się zazwyczaj kilkanaście minut.

  • Tak przygotowany naleśnik zapiekany trzeba na ciepło zwinąć w roladę. Ponieważ w cieście nie ma cukru, baza może być wykorzystywana zarówno do słodkich dodatków, jak i pikantnych. 

  • Bardzo dobry jest naleśnik zapiekany z białym serem. Ser przygotować jak na tradycyjne naleśniki, z dodatkiem jogurtu, cukru wanilinowego i cynamonu. Ser rozsmarowujemy na ciepłym placku, zachowując z jednej strony margines bez farszu. Zamiast sera białego można użyć dżemu, konfitur lub każdego innego gęstego przecieru owocowego. W wersji na słodko zwiniętą roladę posypujemy cukrem pudrem.

  • W wersji wytrawnej naleśnikowa rolada jest pyszna na przykład z farszem przygotowanym ze szpinaku, cebuli i sera feta. Można tu wykazać się inwencją twórczą, jeśli chodzi o farsze do takiego naleśnika, można też doprawiać go sosami. Roladę naleśnikową najczęściej kroi się w plastry i podaje na ciepło.

Ocena: 3,5